Hyvän mielen vinkkejä seuran pelivuoroille


Sulkasadon pelivuoroilla Kangaslammin koulun liikuntasalissa on käytössä vain 5 kenttää. Joskus vuoroilla on niin paljon pelaajia että pelivuoroa joutuu odottelemaan jonkin aikaa ja varsinkin kaksinpelien pelaaminen on ajottain hankalaa.

 

On ymmärrettävää että odottelu harmittaa välillä kaikkia vuorolla pelaavia, mutta jotta kaikilla olisi mukava pelata ja mahdollisuus saada riittävästi peliaikaa käytössä olevilla täysilläkin vuoroilla, alle on kasattu vinkkilistaa, jolla pelivuoroista saataisiin mahdollisimman sujuvia.


Pääperiaate:


Vuorolla kaikkien pelaajien tulee olla kohteliaita ja huomaavaisia: Jos vuorolla on täyttä, ei ole kohteliasta / reilua että pelaaja / pelaajat valtaa yhden kentän koko vuoroksi ja pelaa koko ajan. Kaikkien on vuorollaan pidettävä taukoa ja katsoa löytyisikö pelimahdollisuuksia muiltakin kentiltä. Lisäksi jos huomaa että joku on joutunut odottamaan jostakin syystä pelivuoroa pitkään, tulee hänelle antaa pelimahdollisuus tai neuvoa mihin kentälle hän pääsisi pelaamaan.


Alkupallottelu vuoron alussa:


Jos vuorolla on täyttä, joka kentälle on hyvä sijoittaa vähintään 4 pelaajaa. He voivat pallotella joko kaikki yhdessä tai pareittan rinnakkain. Jos vuorolla on tilaa, voi kentällä pallotella kahdestaankin. Tai vastaavasti, jos kentillä on ruuhkaa, yhdelle kentälle mahtuu pallottelemaan kuusikin pelaajaa (3 pelaajaa rinnakkain / puoli).


Jos kentällä päätetään pelata pisteistä:


Jos kentällä päätetään pelata 4-peliä ja vuoro on täysi: Pelataan 1 erä ja sen jälkeen kaikki poistuvat kentältä ja tehdään tilaa odotteleville pelaajille. Kaksinpeliä koko kentällä pelataan mahdollisuuksien mukaan. Jos paljon pelaajia odottaa pelivuoroa, ei ole kohteliasta varata koko kenttää kaksinpeliin.

 

VINKKI: 2-peliä voi pelata myös puolikkaalla kentällä. On muuten hikistä ja oivaa liikuntaa kun pallorallit kestävät pääsääntöisesti pidempään kuin koko kentällä pelattaessa. Kannattaa kokeilla!


Jos kentällä pallotellaan / harjoitellaan (ei pelata pisteistä):


Tällöin tulee tilannekohtaisesti katsoa, onko mahdollista pallotella / harjoitella kahdestaan koko kentällä. Täysillä vuoroilla pallottelu- / harjoittelukentälle on hyvä sopia 4 pelaajaa (katso kohta alkupallottelu). Jos pelaajia odottelee pelivuoroaan, pelaajia on hyvä vaihtaa pallottelukentällä noin 10-15 minuutin välein.

Lisää vinkkejä:


• Jos odottelet vuoroasi kentän laidalla: Ole aktiivinen ja seuraa mitä kentillä tapahtuu.
Kun huomaat että jollakin kentällä pelaaminen loppuu tai peli on loppumassa, mene kyseisen kentän päähän odottamaan että pääset pelaamaan. Jos samalle kentälle on menossa useampi pelaaja, tässä voidaan sitten puhumalla sopia, ketkä kentälle menevät. Etusijalla ovat aina pidempään pelivuoroaan odottaneet. Jos vain istuu seinän vieressä, on vaarana ettei tällaista pelaajaa aina huomata ja peliaika jää siten vähäiseksi.


• Kun vuoroilla on paljon pelaajia, kannattaa rohkeasti mennä kentille eri kokoonpanoissa, vaikka kentälle tulevia pelaajia ei entuudestaan tuntisikaan. Tällöin ei ole väliä onko pelaaja uusi vai jo pidempään pelannut, kaikille on hyötyä kun pelaamisen merkeissä tutustuu toisiin pelaajiin. Tällöin myös kynnys tulla vuoroille madaltuu.


• Jos haluatte pelata 2-peliä ja vuorolla on ruuhkaa, kokeilkaa 2-pelin pelaamisesta puolen kentän alueella. Tällöin yhdellä kokonaisella kentällä mahtuisi pelaamaan 2 paria puolen kentän kaksinpeliä. Kannattaa kokeilla!


• Ruuhkaisimmat vuorot ovat sunnuntaisin ja keskiviikkoisin. Lauantain vuorolla klo 10.30-12.30 on ollut vähän väljempää, joten kyseistä vuoroa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan.


• Yleensä suurin osa vuoroille tulijoista tulee vuoron alkamisaikaan ja pelaa keskimäärin noin 1-1,5 tuntia. Tämän seurauksena vuoroilla alkaa väki vähentyä ja kenttiä vapautua viimeistään 30-40 minuuttia ennen vuorojen loppua. Jos mahdollista, tätä kannattaa käyttää hyväksi eli tulla vuorolle vähän myöhemmin. Tällöin alussa voi joutua odottelemaan, mutta sitten peliaikaa alkaa muodostua enemmän. Etenkin sunnuntain pitkällä vuorolla kenttiä on jo viimeisen tunnin aikana vapaina.


Tervetuloa pelivuoroille! :)